Oficial, legea pensiilor modificată: Românii care pot ieși acum mai devreme la pensie

de: Iancu Andreea
03 04. 2022

Românii au primit o veste bună, după ce s-a stabilit oficial cine sunt persoanele care pot ieși mai devreme la pensie. Legea pensiilor a fost modificată și promulgată de către președintele Klaus Iohannis, intrând deja în vigoare în urma publicării în Monitorul Oficial. O categorie de români va beneficia începând de acum de această nouă măsură.

Legea pensiilor a fost modificată. Cine sunt românii care pot ieși mai devreme la pensie

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în urmă cu trei zile modificările la legea pensiilor, prin care sunt stabilite categoriile de români care pot ieși mai devreme la pensie începând de anul acesta. Legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial și se aplică pentru o parte dintre angajații din România. Potrivit modificărilor aduse Legii 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, românii care au lucrat în industria producției de energie electrică si extracției cărbunelui vor putea ieși la pensie mai devreme.

Actul normativ publicat miercuri de șeful statului aduce beneficii salariaților din grupa I și/sau a II-a de muncă, care au activat în termocentralele pe bază de cărbune, inclusiv în unitățile de extracție a cărbunelui. Legea 74/2022, ce a intrat în vigoare astăzi, și care completează Legea 263/ 2010, recunoaște grupele de muncă pentru cei care au desfășurat activităţi de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui, potrivit avocatnet.ro.

„Este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i) (cele menționate mai sus, n.red.) în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I și/sau grupa a II-a de muncă”, se arată în actul normativ promulgat de șeful statului.

Beneficiile se aplică și persoanelor deja pensionate. Ce se întâmplă cu veniturile lor lunare

Prevederile noului act normativ se aplică, la cerere, și persoanelor care beneficiază deja de pensie. Acestea vor primi veniturile lunare recalculate începând cu luna următoare celei în care au depus solicitarea. Dacă după recalculare cuantumul pensiei va fi mai mic decât cel inițial, se va păstra suma mai avantajoasă.

„De prevederile art.30 alin. (4) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta lege, beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada anterioară datei intrării în vigoare a prezentei legi. (2) Drepturile de pensie recalculate conform alin. (1) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea. (3) În situaţia în care, după aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit anterior intrării în vigoare a prezentei legi sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos”, mai indică sursa citată.

În iulie 2021, Legea pensiilor a fost modificată pentru a include activitățile menționate anterior în cadrul locurilor de muncă în condiții speciale.